Predali ste nehnuteľnosť? Na priznanie príjmu z predaja máte už len pár týždňov
03. 01. 2022

Predali ste nehnuteľnosť? Na priznanie príjmu z predaja máte už len pár týždňov

Finančná správa upozorňuje na povinnosť podania daňového priznania fyzických osôb k dani z príjmov z predaja alebo prevodu vlastníctva nehnuteľností. Pokiaľ ste v rokoch 2016 až 2020 predali alebo previedli nehnuteľnosť, do 28. februára 2022 máte povinnosť priznať príjem a podať daňové priznanie. Ak tak neurobíte, je možné, že budete platiť pokutu za omeškané zaplatenie dane alebo neskoré podanie daňového priznania. Úroku z omeškania sa tak môžete vyhnúť aj v prípade, že do konca februára získate odklad platenia dane alebo splátkový kalendár.

Podanie daňového priznania je možné realizovať elektronicky cez portál finančnej správy, pokiaľ máte na tomto portáli vytvorený autorizovaný prístup. Inak je možné podať daňové priznanie osobne alebo poštou, rozhodujúci je dátum podania, ktorý musí byť najneskôr 28. februára 2022.

Kedy môže byť fyzická osoba oslobodená od zdanenia príjmu z prevodu vlastníctva nehnuteľnosti?

Existujú aj prípady, kedy fyzickým osobám nevzniká povinnosť podávať daňové priznanie a platiť daň z príjmu z prevodu vlastníctva nehnuteľnosti. K týmto prípadom dochádza vtedy, pokiaľ je fyzická osoba vlastníkom nehnuteľnosti viac než 5 rokov a nehnuteľnosť nie je obchodným majetkom alebo uplynulo viac než 5 rokov od jej vyradenia z obchodného majetku. Ak ste nehnuteľnosť zdedili a tiež ste jej vlastníkom aspoň 5 rokov, prípadne ste nehnuteľnosť darovali bez možnosti obohatenia, taktiež nemusíte podávať daňové priznanie. Úľavu od platenia dane máte aj v prípade, ak ste predali nehnuteľnosť, ktorá bola zahrnutá do konkurznej podstaty, prípadne ak ste daň zaplatili, ale príjem ste uviedli ako príjem z podnikateľskej činnosti.

Finančná správa daňovníkom rozposielala upozorňujúce listy, v ktorých bola informácia o povinnosti zaplatiť daňové priznanie za príjem z predaja alebo prevodu nehnuteľností v rokoch 2016 až 2020. Pokiaľ ste takýto list neobdržali a patríte medzi osoby, ktoré by mali daňové priznanie podať, mali by ste tak učiniť do konca februára, aby ste neplatili úroky z omeškania alebo pokutu za neskoré podanie daňového priznania. Pokiaľ neviete, či sa na vás táto povinnosť vzťahuje, kontaktujte svojho realitného makléra alebo priamo finančnú správu.

Jarmila Imreová
Autor: Jarmila Imreová

Mnoho rokov som pracovala na TOP manažérskych pozíciách a domnievala sa, že slovo ÚSPECH sa v živote spája s počtom hodín strávených na mítingoch a riadení priemyselných kolosov.

Výrobné haly, sklady a  kancelárie bez denného svetla boli mojím svetom a druhým domovom. Svetom, v ktorom sa stretáva honba za kariérou a kolegovia sú vašim nástrojom na ceste za kariérnym rebríčkom.

Jedného dňa však nastal ZLOM v mojich hodnotách a prioritách. Bolo to v období, keď som po práci dlhé hodiny zostávala sedieť v aute vyčerpaná, neschopná spraviť posledné kroky do bytu. Môj život bolo úplne prázdny....bez kontaktu s priateľmi, bez chvíľky voľného času na moje záľuby, ale za to s nadštandardným príjmom. Vtedy som si uvedomila, že mať peniaze dáva pocit istoty ale na druhej strane stojí cenu osobnej slobody a identity.

... a tak sa jedného dňa začala moja NOVÁ CESTA, cesta realitnej maklérky a majiteľky realitnej kancelárie RE/MAX Regallia pôsobiacej pod celosvetovou značkou RE/MAX.

Nebolo to jednoduché rozhodnutie a rozhodnutie zo dňa na deň opustiť svet pravidelného príjmu, finančných istôt a presne definovaných úloh. Dokonca som v tej dobe bola samo živiteľkou vtedy ešte študujúcej dcéry. Ona bola mojím radcom a ako jediná ma v mojom rozhodnutí podporovala. Sila voľnosti a zmysluplnosti mojej budúcej cesty bola však silnejšia a ja som sa rozhodla ísť do neznáma.

Vôbec som si nevedela predstaviť, čo ma čaká. Verila som však môjmu snuintuícii.

Postupne sa mi začalo odkrývať prostredie realít. Zisťovala som, že ma čaká dlhá cesta a  byť dobrou realitnou maklérkou v sebe ukrýva mnoho hodín vzdelávania sa a načerpávania inšpirácií od úspešných. Miesto toho, aby som sa na začiatku hneď vzdala, ma to naopak dobíjalo energiou a prinášalo mi to radosť, keď som videla tie malé krôčiky, ktoré ma posúvali dopredu a stále posúvajú.  

Dnes, odstupom času, môžem povedať, že sa mi splnil môj sen. Vážim si moju prácu a som vďačná za každú príležitosť, kedy môžem pomôcť s predajom alebo kúpou nehnuteľnosti a popri tom si užívať to najcennejšie....čas s rodinouradosť z prínosu z mojej práce.

Predaj nehnuteľnosti NIE JE len o provízii. Je to cesta, ktorá ma spája s klientom, jeho potrebami a očakávaniami. 

Uvedomujem si, že každá nehnuteľnosť v sebe skrýva príbehy ich majiteľov, ich nové začiatky ale i ukončenie určitej životnej etapy, preto je mojou prioritou profesionálny, čestný a otvorený prístup ku každému majiteľovi nehnuteľnosti.

 

V prípade, ak Vás čokoľvek ďalšieho zaujíma alebo máte otázky ohľadom predaja nehnuteľnosti,  neváhajte ma kontaktovať

telefonicky na čísle 0917 400 058 alebo emailom jarmila.imreova@re-max.sk

Rada Vám poradím ZADARMO

 

Jarmila Imreová

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie