Investovanie do bývania - oplatí sa hneď alebo čakať kým praskne realitná bublina?
01. 12. 2022

Investovanie do bývania - oplatí sa hneď alebo čakať kým praskne realitná bublina?

Začiatkom tohto roka ceny nehnuteľností prudko rástli a dosahovali historické maximá, nakoľko bol oveľa vyšší dopyt ako aktuálna ponuka. Čo najrýchlejšie kúpiť a investovať bolo cieľom mnohých najmä kvôli obavám z celkovej situácie na realitnom trhu. Bytov bolo málo, úroky boli nízke a tak na realitnom trhu nastal boj, ktorý spôsobil vysoké ceny bývania. V súčasnosti nastala nová situácia, kedy už úroky také výhodné nie sú a ekonomická situácia sa môže vyvíjať nepredvídateľne.

Investičné byty už nie sú horúcim tovarom, nakoľko vysoké úrokové sadzby donútia premýšľať o tom, či sa to vyplatí alebo nie. Kupujúci s vysokým podielom hotovosti však o investičné byty majú záujem stále, nakoľko aj pri kratšej dobe fixácie sa im hypotéka so súčasnými úrokovými sadzbami stále vyplatí.

Aj keď sa ceny nehnuteľností relatívne stabilizovali a predpokladá sa zastropovanie výšky úrokových sadzieb v budúcom roku na maximálne 3,5%, otázkou zostáva správanie sa kupujúcich, ktorí plánujú kúpu bytu pre účely vlastného bývania. Začiatkom roka boli priemerné úroky na nových hypotékach približne vo výške 0,97%, pričom v polovici roka sa úroky vyšplhali až na 2,7% podľa štatistík Národnej banky Slovenska. Treba však spomenúť to, že tieto čísla zachytávajú zmluvy, ktoré boli uzatvorené niekoľko mesiacov pred reálnym poskytnutím úverov a úroky sú tak v tomto čase v skutočnosti omnoho vyššie. Pri päťročnej fixácií sa dostávame nad 3%, pri desaťročnej fixácií sme takmer na 4% a tým pádom sú kupujúci opatrnejší.

Hoci je záujem o byty kvôli vysokým úrokom o poznanie nižší, ľudia bývať chcú a potrebujú, no bytov na trhu je stále nedostatok. Aj preto mnohí vyčkávajú, ako sa bude realitný trh vyvíjať a predpoklad je, že dopyt po vlastnom bývaní bude opäť silnieť.

Ďalším faktorom, ktorý ovplyvňuje zmýšľanie kupujúcich, je inflácia, ktorá dosiahla v septembri až 14,2% a ľudia sa tak prirodzene začínajú obávať o svoje úspory. Keďže kryptomeny sú nestabilné, zlato zlyháva, investícia do nehnuteľnosti je stále medzi Slovákmi istotou, ktorá je osvedčená. Cena nehnuteľnosti rastie oveľa rýchlejšie ako celková inflácia, takže investovať do bývania sa aj napriek všetkému momentálne vyplatí.

Jarmila Imreová
Autor: Jarmila Imreová

Mnoho rokov som pracovala na TOP manažérskych pozíciách a domnievala sa, že slovo ÚSPECH sa v živote spája s počtom hodín strávených na mítingoch a riadení priemyselných kolosov.

Výrobné haly, sklady a  kancelárie bez denného svetla boli mojím svetom a druhým domovom. Svetom, v ktorom sa stretáva honba za kariérou a kolegovia sú vašim nástrojom na ceste za kariérnym rebríčkom.

Jedného dňa však nastal ZLOM v mojich hodnotách a prioritách. Bolo to v období, keď som po práci dlhé hodiny zostávala sedieť v aute vyčerpaná, neschopná spraviť posledné kroky do bytu. Môj život bolo úplne prázdny....bez kontaktu s priateľmi, bez chvíľky voľného času na moje záľuby, ale za to s nadštandardným príjmom. Vtedy som si uvedomila, že mať peniaze dáva pocit istoty ale na druhej strane stojí cenu osobnej slobody a identity.

... a tak sa jedného dňa začala moja NOVÁ CESTA, cesta realitnej maklérky a majiteľky realitnej kancelárie RE/MAX Regallia pôsobiacej pod celosvetovou značkou RE/MAX.

Nebolo to jednoduché rozhodnutie a rozhodnutie zo dňa na deň opustiť svet pravidelného príjmu, finančných istôt a presne definovaných úloh. Dokonca som v tej dobe bola samo živiteľkou vtedy ešte študujúcej dcéry. Ona bola mojím radcom a ako jediná ma v mojom rozhodnutí podporovala. Sila voľnosti a zmysluplnosti mojej budúcej cesty bola však silnejšia a ja som sa rozhodla ísť do neznáma.

Vôbec som si nevedela predstaviť, čo ma čaká. Verila som však môjmu snuintuícii.

Postupne sa mi začalo odkrývať prostredie realít. Zisťovala som, že ma čaká dlhá cesta a  byť dobrou realitnou maklérkou v sebe ukrýva mnoho hodín vzdelávania sa a načerpávania inšpirácií od úspešných. Miesto toho, aby som sa na začiatku hneď vzdala, ma to naopak dobíjalo energiou a prinášalo mi to radosť, keď som videla tie malé krôčiky, ktoré ma posúvali dopredu a stále posúvajú.  

Dnes, odstupom času, môžem povedať, že sa mi splnil môj sen. Vážim si moju prácu a som vďačná za každú príležitosť, kedy môžem pomôcť s predajom alebo kúpou nehnuteľnosti a popri tom si užívať to najcennejšie....čas s rodinouradosť z prínosu z mojej práce.

Predaj nehnuteľnosti NIE JE len o provízii. Je to cesta, ktorá ma spája s klientom, jeho potrebami a očakávaniami. 

Uvedomujem si, že každá nehnuteľnosť v sebe skrýva príbehy ich majiteľov, ich nové začiatky ale i ukončenie určitej životnej etapy, preto je mojou prioritou profesionálny, čestný a otvorený prístup ku každému majiteľovi nehnuteľnosti.

 

V prípade, ak Vás čokoľvek ďalšieho zaujíma alebo máte otázky ohľadom predaja nehnuteľnosti,  neváhajte ma kontaktovať

telefonicky na čísle 0917 400 058 alebo emailom jarmila.imreova@re-max.sk

Rada Vám poradím ZADARMO

 

Jarmila Imreová

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie